VISNING 30/10

Herdegatan 4

Stohagen
VISNING 30/10

Herdegatan 4

Stohagen

Visningsanmälan för

Fyll i dina uppgifter nedan så återkommer vi snart till dig.

Formuläret innehåller fel. Kontrollera formuläret och försök igen. Tack!

Tack för din visningsanmälan!

Intressesanmälan för

Fyll i dina uppgifter nedan så återkommer vi snart till dig.

Formuläret innehåller fel. Kontrollera formuläret och försök igen. Tack!

Tack för din intresseanmälan!

Utgångspris:
6 795 000 kr

Renoverad 30-talsvilla i två plan på friköpt tomt.

Varmt välkomna till Stohagen, Herdegatan 4 och detta fantastiska 2-planshus om 148 kvm boarea fördelat på 5 rok. Här kan listan på renoveringar göras lång, säljarna har löpande under boendetiden gjort alla kostsamma praktiska renoveringar, så att ni som köper huset kan fokusera på de lite roligare, estetiska förbättringarna. Här är nämligen yttertaket med takpapp bytt, fönsterna bytta till 3-glas, grunden dränerad, elen omdragen med ny elcentral, avloppsstammarna är bytta från gjutjärnsrör till plaströr från badrum till tomtgräns och fjärrvärmeledningarna är omdragna till utanför huset så att källaren får bibehållen takhöjd. Ett omhändertaget hus som värms upp genom fjärrvärme kopplat till vattenburen golvvärme, så att ni slipper mindre snygga element. Här har ni en källare med renoverad tvättstuga med dubbla tvättmaskiner. Hela huset hålls rent med hjälp av den praktiska centraldammsugaren samt genom sensorstyrd belysning, blandare och toalettspolning på toalett/badrum. På första boendeplanet finner ni köket med dubbla diskhoar, integrerade vitvaror, vinkyl samt utgång till pooldäcket med spabad som går att avnjuta kalla höstkvällar såväl som varma sommarkvällar. Från den taklagda altanen når ni in till vardagsrummet, där familjen kan samlas runt en bra film eller framför braskaminen som värmer upp kalla höstkvällar. Upp för trappen till övre boendeplanet finner ni ett renoverat allrum, helkaklat badrum med både dusch och badkar samt tre renoverade sovrum, varav ett med egen balkong. Den friköpta tomten är lagom stor vilket gör den lättskött. Den är lummig med både syrenträd, magnolia samt ett äppelträd för allergiker. Säljarna har även satt upp en tujahäck där ni själva kan bestämma höjden, för att begränsa insynen. Här finns även en isolerad lekstuga, ett förråd samt förvaring under altandäck. Uppfarten har stenlagts och på fram och baksida har soldäck och pooldäck byggts till. Här bor ni i ett populärt område med absolut närhet till Mälarens vatten med bad, promenadstråk samt restauranger. Vidare har ni endast någon kilometer in till centrala Västerås fulla utbud och tar er enkelt med bil eller buss till Erikslunds shoppingcenter. I närområdet ligger många bra förskolor, Fridnässkolan, livsmedelsbutiker, tandläkarmottagning och apotek. För er som jobbar på annan ort kan det vara bra att känna till att ni har Centralstationen på gångavstånd. Huset säljs besiktat samt försäkrat mot dolda fel, med möjlighet att kontakta besiktningsmannen för genomgång av protokollet. Varmt välkomna på visning, anmälan på mäklarens hemsida krävs!

Ansvarig mäklare

Michel Pettersson

Fakta

Bostadstyp
2-plansvilla med källare
Rum
5 rok
Sovrum
3
Boarea
148 kvm
Biarea
88 kvm
Fastighetsbeteckning
Sigrid 6
Driftskostnad
40 930 kr/år
Tomtarea
685 kvm
Tillträde
Januari -22
Förbesiktad
Ja
Säljarförsäkring
Ja

Visningar

Lördag 30/10 kl 13:00 - 13:45
Anmälan krävs!
Visningsanmälan

Fakta

 • Byggnad
  Byggnadstyp
  2-plansvilla med källare
  Byggnadsår
  1935
  Byggår, kommentar
  Ombyggt 2013
  Fasad
  Trä
  Stomme
  Trä
  Grundläggning
  Källare
  Fönster
  3-glas
  Tak
  Betongpannor
  Uppvärmning
  Fjärrvärme
  Ventilation
  Självdrag
  Vatten och avlopp
  Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp
  Energideklarerades
  2021-09-14
  Energideklaration
  Utförd
  Energiklass
  D
  Energiprestanda
  97 kWh/m² och år
  Fastighetsbeteckning
  Sigrid 6
  Övrigt
  2007 Dränering av grund. 2007 Nytt kök. 2007 Renovering rum övervåning. 2011 Omläggning av tak samt takpapp. 2013 Ny kamin i vardagsrum. 2014 Inköp av spabad. 2014 Skorstens kåpa. 2014 Tillbyggnad av pooldäck baksida. 2015 Stenläggning av plattor på uppfarten. 2016 Tillbyggnad av soldäck framsida. 2016 Renovering lekstuga. 2017 Tuja häck framsida. 2020 Renovering allrum övervåning. 2021 Lackering innerdörrar. 2021 Radonmätning med resultat 50 Bq/kvm. (Gränsvärde 200 Bq/kvm) 2021 Service av spabad med nya pumpar, nackkuddar, nytt pool lock samt nya jets. All el är bytt. Stammarna är bytta. Avlopp till tomtgräns är bytt. Fjärrvärmerör omdragna till utanför huset för bättre takhöjd i källaren. Fönstren bytta, 3-glas.
 • Allmänt om fastigheten
  Adress
  Herdegatan 4
  Postnummer
  72465
  Ort
  Västerås
  Område
  Stohagen
  Kommun
  Västerås
  Upplåtelseform
  Friköpt
  Total Driftskostnad
  40 930 kr/år
  Uppvärmning: 18 160 kr/år
  El: 8 335 kr/år
  VA: 6 479 kr/år
  Renhållning: 2 350 kr/år
  Försäkring: 4 906 kr/år
  Sotning: 700 kr/år
  Beräknat antal pers
  4
  Taxeringsvärde
  3 973 000 kr
  Summa pantbrev
  2 735 000 kr
 • Tomt
  Typ av tomt
  Friköpt
  Tomtyta
  685 kvm
 • Rättigheter & Belastningar
  Avtalsservitut Fjärrvärmeledning Mm Last: Avtalsservitut: Fjärrvärmeledning Mm, 19-IM1-65/1527.1
  Planbestämmelser
  Stadsplan
 • Övrigt
  Kaminen eldas kontinuerligt i och är provtryckt vid installation, nyligen kontrollerad av sotare. Huvudsäkring 16A. Internet: Fiber finns för anslutning vid tomtgräns. Säljarna har använt 4G internet.
 • Allmänt
  Information

  Föreliggande objektbeskrivning är upprättad i enlighet med information från ägaren och Lantmäteriets fastighetsinfo. Köpare/spekulanter uppmanas att kontrollera dessa uppgifter i enlighet med köparens undersökningsplikt. Areauppgiften är hämtad från Lantmäteriets fastighetsinfo. Boarea kan variera beroende på skillnader mellan olika uppmätningsnormer. Huruvida uppgiften stämmer med dagens mätmetod kan inte garanteras. Köparen uppmanas att kontrollera bostadens boarea före köpet som ett led i sin undersökningsplikt.

  Pris

  I Mälarfast bostadsannonser i dagspress och på Internet anger vi prisnivån pris, vilket uppdragsgivaren har accepterat som ett tänkbart försäljningspris. Om flera bud finns kan dock budgivning förekomma och priset bli högre. Det råder enligt lag alltid fri prövningsrätt för säljaren vilket innebär att denne har rätt att själv välja om bostaden ska säljas, till vem och till vilket pris. Mälarfast tillämpar budgivning enligt de krav som anges i §20 i fastighetsmäklarlagen. Endast lagda bud som godkänns av säljaren anges på www.malarfast.se samt andra aktuella hemsidor.

  Utgångspunkt för ansvarsfördelningen

  Utgångspunkten enligt jordabalken är att fastigheten skall stämma överens med vad som avtalats mellan parterna och inte heller avvika från vad köparen med fog kunnat förutsätta vid köpet. Därutöver gäller att den köps i det skick den faktiskt befinner sig i på kontraktsdagen och att köparen, för att trygga sig, får göra en noggrann undersökning av fastigheten. För sådana fel eller skador, som köparen haft möjlighet att upptäcka eller haft anledning att räkna med p g a fastighetens ålder och skick, kan säljaren inte göras ansvarig.

  Köparens undersökningsplikt

  Utgångspunkten att köparen måste undersöka fastigheten brukar kallas köparens undersökningsplikt. Kraven på köparens undersökning är långtgående. Fastigheten skall undersökas i alla dess delar och funktioner. Finns det möjligheter måste köparen även inspektera vindsutrymmen, krypgrunder och andra svårtillgängliga utrymmen. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt fuktskador (speciellt i källare och på vinden), rötskador, skador på vatten- och avloppsanläggningar, sprickbildningar i fasad och grundmur samt skorstensstock.

  Upptäcker köparen vid sin undersökning fel eller symptom på fel i fastigheten eller är fastigheten över huvud taget i sådant skick att fel kan misstänkas, skärps kraven på köparens undersökningsplikt.

  Köparen bör slutligen ha i åtanke att säljaren inte svarar för fel och brister, som köparen borde ha räknat med eller borde ha "förväntat sig" med hänsyn till fastighetens ålder, pris, skick och användning. Han bör därför anpassa sin undersökning till detta. Rör köpet ett begagnat hus måste köparen ta i beräkning att vissa delar och funktioner utsatts för slitage och på grund av ålder t o m kan vara uttjänta och i behov av utbyte eller i vart fall renovering.

  Anlitande av besiktningsman

  Jordabalken utgår från att köparen själv i normalfallet skall kunna uppfylla sin grundläggande undersökningsplikt och det är alltså inget krav att anlita någon sakkunnig för detta. Trots det väljer de flesta köpare att anlita s k besiktningsman eller annan sakkunnig och detta är att rekommendera om man inte själv har särskild byggnadsteknisk kunskap. Detsamma gäller om köparen inledningsvis själv undersökt fastigheten och då upptäckt symtom på fel som det kan vara svårt att bedöma betydelsen av. Som angivits ovan skall köparen undersöka fastigheten i alla dess delar och funktioner. Anlitar köparen en sakkunnig är det därför viktigt att vara observant på vilken omfattning en beställd besiktning har. Normalt omfattar inte en sådan besiktning vissa delar av fastigheten såsom elinstallationer, vatten och avlopp, rökgångar m m varför köparen bör överväga att komplettera sin undersökning.

  Jordabalken har som utgångspunkt att den undersökning köparen gör eller låter göra, ska ske för köpet, d v s innan köpekontrakt undertecknas av parterna. Det är dock inget som hindrar att parterna i kontraktet avtalar om att köparen ska få möjlighet att undersöka fastigheten senare och därefter på det sätt kontraktet då föreskriver, ska få åberopa upptäckta fel och begära avdrag på köpeskillingen eller begära att köpet i dess helhet ska återgå. Denna typ av avtalsvillkor brukar kallas besiktningsklausul och är numer vanligt förekommande. Tas ett sådant villkor in är det viktigt att båda parter sätter sig in i vad som krävs för att köparen ska kunna åberopa villkoret och också noga beaktar de tidsgränser som anges i villkoret.

  Det förekommer att säljaren inför försäljningen låter undersöka fastigheten med hjälp av en besiktningsman, ofta för att tjäna som underlag för en säljaransvarsförsäkring (se nedan). I dessa fall är det viktigt att köparen noga går igenom besiktningsprotokollet, gärna med den besiktningsman som utfört besiktningen, s k köpargenomgång. Det är också av stor vikt att köparen då tänker på att undersökningsplikten omfattar fastigheten i dess helhet och vid behov kompletterar med ytterligare undersökningar.

  Säljarens upplysningsskyldighet

  Någon generell upplysningsskyldighet motsvarande köparens undersökningsplikt finns i egentlig mening inte. Avgörande för bedömningen om ett faktiskt fel är relevant eller inte, är om felet är möjligt att upptäcka för köparen. Endast om felet inte är upptäckbart är det relevant. Trots detta kan man ändå säga att säljaren har en upplysningsskyldighet. Om säljarens förtigande innefattar svikligt eller annat ohederligt förfarande kan säljaren gå miste om rätten att åberopa att köparen inte uppfyllt sin undersökningsplikt. Det finns dock även andra situationer där säljaren är skyldig att upplysa om förhållanden som han har vetskap om och som köparen borde ha upptäckt men förbisett. Det är främst fråga om situationer där omständigheterna är sådana att säljaren måste förstå att köparen är i villfarelse avseende ett förhållande och där han vidare inser att förhållandet kan vara avgörande för köparens köpbeslut. Säljaren får med andra ord inte medvetet utnyttja köparens okunskap om ett visst förhållande.

  Avtalsfrihet friskrivning

  Avtalsfrihet råder mellan parterna om ansvaret för fastighetens skick, varför parterna kan avtala om annan ansvarsfördelning än vad som angivits ovan. Ett exempel på detta är då säljaren friskriver sig från ansvaret för fastighetens skick, generellt eller beträffande viss funktion.

Ansvarig mäklare

Michel Pettersson
Mälardalens Fastighetsförmedling

Kontakt

Följ oss på sociala medier

Låt oss värdera din bostad.

Fyll i dina uppgifter nedan så återkommer vi för en kostnadsfri värdering.

Formuläret innehåller fel. Kontrollera formuläret och försök igen. Tack!

Tack! Vi kontaktar dig inom kort.

Låt oss värdera din bostad.

Fyll i dina uppgifter nedan så återkommer vi för en kostnadsfri värdering.

Formuläret innehåller fel. Kontrollera formuläret och försök igen. Tack!

Tack! Vi kontaktar dig inom kort.